sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Vanhoja muistellen ja uutta suunnitellen

Joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään! No, ei se vanha kansakaan aina oikeessa ollut eli nyt on hyvä muistella vanhojakin. Tulossa on viides pidempi asuntoautoreissu, joista ensimmäinen tehtiin 2006 Tanskaan. Sitten reissattiin joka toinen kesä pitkin Eurooppaa: Saksa, Hollanti, Belgia, Ranska, Sveitsi, Pohjois-Italia... Periaate on, että samaan paikkaan ei mennä kahta kertaa, mutta periaatteeseen on kaksi poikkeusta: Eurooppaparkin huvipuisto ja Rothenburg ob der Tauber - pieni,  idyllinen joulukaupunki Saksassa. Poikkeus on sekin, että nyt tulee kolme vuotta jo edellisestä reissusta. Viime vuonna piti alunperin mennä oikein Ameriikkaan autoileen, mutta... ei menty. Ehkä joskus.

Autoreissussa näkee ja kokee uskomattoman paljon. "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan matka" pitää todellakin paikkansa. Autolla siirtyminen paikasta A paikkaan B on jo sellaisenaan huikeeta. Tähänkin on yksi poikkeus: Ruotsin läpiajo. Sen sijaan Seppo Rädyn legendaarinen lause "Saksa on paska maa", on todistettu tuhat kertaa vääräksi. Saksa, jos mikä, on karavaanarin aarreaitta. Se on yhden kirjan nimi.
Yleensä matkaa on tehty kolmistaan ja ensimmäistä kertaa lähdetään Euroopan valloitukselle kaksin, Nuppu jää kotimieheksi. Ei vaan pysty oleen kolmea viikkoa ilman kitaraa (ja katkeamatonta nettiyhteyttä). "Paitti jos käydään Thomannilla ja mä saan uuden kitaran". Joo, ei. Yritetään nyt pärjätä ilman. Täti vahtii naapurissa!

Aina on mietitty reissua niin, että olis kaikille jotain. Nupulle huvipuistoja, ensin leikkipaikkoja ja myöhemmin kitarakauppoja (ja mahdollisimman vähän "isin typeriä linnoja"). Petrille niitä linnoja,
historiaa ja hyvää ruokaa. Mulle... maisemia. Ja joku huvipuisto ja kohtuudella linnoja. Ei ajateltu passata huvipuistoja nytkään, vaan tarkoitus on käydä Saksan Legolandissa. Perinteet kunniaan!

Parhaita käytyjä kohteita on mahdoton nimetä: Lago Maggiore ja siellä Isla Borromeo, Sveitsin Bern, Saksan pikkukaupungit ja Moselin laakso, Mont Saint-Michelin luostarisaari Ranskassa, Belgian Brygge... Paljon tulee mieleen hauskoja sattumuksia - ja vähemmän hauskoja. Kun aikaa kuluu, niin niille vähemmän hauskoillekin pystyy jo nauramaan.

Kuten sille, että vaatekaupan markiisi aukesi automaattisesti vasten tien viereen pysäköidyn uuden Hymerin kylkeä. Eikä siitä lähdetty sitten hetkeen mihinkään. Lopulta Petrin roikkuessa markiisin reunassa, pääsin hivuttamaan auton irti. Tai se, kun auton asuintilan ovi lakkasi toimimasta Amsterdamin leirintäalueella ja jouduttiin koko porukka ahtautumaan kuskin penkin ja ratin välistä ulos ja sisään. Naapurit katsoivat kummissaan, että eikö noi idioootit suomalaiset ymmärrä käyttää ovea! Nauraan pystyy myös laittaessaan joulun aikaan esille puista soittorasiaa, vaikka sen hankkimimista edelsi vuosisadan riita Rothenburg ob der Tauberissa. Ja silti aiotaan tänä vuonnakin käydä siellä.

Parasta on kokemukset. Kaikki ne. Ja se, että on saatu olla yhdessä. Tästä on hyvä jatkaa. Nyt suuntana on Saksa (yllättäen), Tsekki ja vähän Itävaltaa. Matka starttaa 27.5 aamulaivalla Naantalista Kappleskäriin ja siitä yötä vasten Ruotsin läpi. Ajoa tulee, mutta kun vaihtoehtona on Helsinki - Travemunde, halvin hytti ruokailuineen kahdelta 1700€ meno-paluu, niin kummasti jaksaa kaasua painaa :) Trelleborgista Sassnitziin aamulautalla. Takaisin Rostockista Trelleborgiin ja Kappelskäristä Naantaliin niin, että kotona ollaan juhannusviikon keskivikkona. Lauttaliput on varattu ja karttaa tutkittu. Ja paljon vielä pitäis. 24 yötä reissuun!

1 kommentti: